ХАРАКТЕРИСТИКА ВОЄННОГО СТАНУ ЯК ОСОБЛИВОГО СЕРЕДОВИЩА В КОНТЕКСТІ ЗМІН ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ - Русин-Гриник, Роман; Балашов, Геннадій (Економіка та суспільство, 2023)
У науковій статті обґрунтовано поняття «воєнний стан» та особливості ведення бухгалтерського обліку. Виокремлено основні нормативно-правові акти, що регламентують особливості ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємництві. Доповнено нормативно-правову базу ведення обліку і фінансової звітності підприємництвом новими регламентами, які введені в дію під час воєнного стану. Аргументовано, що спільним у законодавстві більшості проаналізованих країн є те, що у разі оголошення військового стану можуть бути введені певні заходи для забезпечення національної безпеки та оборони, а саме: обмеження щодо свободи переміщення, свободи зібрання та свободи слова; мобілізація військових сил та цивільних ресурсів; заборона робіт та послуг на важливих промислових об’єктах та інших важливих місцях; інспекція та контроль за наявністю та використанням вибухових матеріалів та іншої зброї. Наведено історичні приклади обліку особливостей та оподаткування під час воєнного стану, а саме: під час Першої світової війни та під час Другої світової війни. Перелічено та обґрунтовано особливості обліку та оподаткування у період воєнного стану.