СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО МОДЕЛЮВАННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ: ВІЗІЯ СТЕЙКХОЛДЕРІВ - Маєвська, Наталія (Економіка та суспільство, 2023)
У сучасному контексті вартість трактується як матеріальна та нематеріальна цінність, що виступає об’єктом обміну учасників бізнес-екосистем. Ринкове середовище спонукає до безперервного підвищення ефективності та співставлення цінностей, що конкурують між собою. Аналіз економічної ефективності підприємства базується на оцінюванні доданої вартості, створеної для стейкхолдерів та у взаємодії із ними. Ретроспективні та аналітичні дослідження існуючих наукових розробок свідчать про невідповідність моделі доданої вартості для стейкхолдерів сучасним принципам взаємодії учасників ринкових відносин. Застосування міждисциплінарного підходу дозволяє оцінити невідповідності та напрацювати сучасні підходи до моделювання доданої вартості як цінності для стейкхолдерів, що послугує основою для вдосконалення методики економічного аналізу та оцінки ефективності діяльності підприємства, розробки стратегій за принципами сталості та відкритості.