ПРИРОДООРІЄНТОВАНИЙ ТУРИЗМ ЯК СКЛАДОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Бєлобородова, Марія; Юрчишина, Людмила; Карпа, Дмитро (Економіка та суспільство, 2023)
У статті проведено аналіз основних видів природоорієнтованого туризму, які ґрунтуються на використанні ресурсів природного середовища, а для свого розвитку використовують природні території (як змінені внаслідок людської діяльності, так і ті, які залишаються недоторканими) і мають екологічну орієнтацію. Наведена класифікація форм та видів природоорієнтованого туризму дає можливість виявлення складності та багатокомпонентності його структури. Визначено, що природоорієнтований туризм тісно пов’язаний з іншими видами туризму, що існують як самостійні поняття і одночасно як його складові компоненти. Окрім того, значення природоорієнтованого туризму розглянуто з точки зору повоєнного відновлення України, яке має застосовувати найкращі доступні технології і практики сталого розвитку. Акцент має бути зроблений на збереженні екосистем, національних парків, природо-заповідного фонду.