ДІЛОВА АКТИВНІСТЬ ПАСАЖИРСЬКИХ АВІАКОМПАНІЙ УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЗРОСТАННЯ ЇХ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Михальченко, Олексій (Економіка та суспільство, 2023)
У статті проведено оцінку ділової активності пасажирських авіакомпаній України з метою зростання їх інституціональної конкурентоспроможності на основі аналізу динаміки і структури обсягу перевезень пасажирів авіаційним транспортом протягом 2011-2021 років. Встановлено зростання загального обсягу перевезень на чверть на фоні скорочення внутрішніх авіарейсів і збільшення міжнародних, а також превалювання останніх. Обсяг перевезень пасажирів за внутрішніми і міжнародними авіарейсами формалізовано за двома етапами: перший (2011-2019) – скорочення та зростання, другий етап (2020-2021) – різке скорочення (через обмеження, пов’язані з СOVID-19.) та повільне зростання. Окреслену динаміку формалізовано побудованими поліноміальними функціями. За результатами оцінки середньорічної питомої ваги вітчизняних авіакомпаній у пасажирообороті аеропортів доведено їх недостатню конкурентоспроможність, особливо на внутрішньому ринку. Статистично показано, що міжнародні пасажирські перевезення є більш привабливими для вітчизняних авіаперевізників, а ринок перевезень має високу концентрацію. Систематизовано чинники позитивного впливу на ділову активність авіакомпаній та шляхи їх активізації.