ЦІЛЬОВІ ГРУПИ СПРАВЕДЛИВОСТІ В ІНКЛЮЗИВНІЙ ВИЩІЙ ОСВІТІ - CотулаОксана; Грачов, Дмитро (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглянуто сутність інклюзивної економіки, характеристики та місце інклюзивної освіти у її рамках. Визначено сутність інклюзивного ступеня соціальної справедливості. Підкреслено важливість забезпечення рівних можливостей для включеного навчання. Розглянуто сутність та категорії цільових груп справедливості у вищій освіті, виділено вертикальний і горизонтальний виміри рівності доступу до вищої освіти. Наведено систематизацію цільових груп справедливості в Україні, згідно проєкту Національної стратегії розвитку інклюзивного навчання на 2023-2030 роки. Зроблено висновок щодо важливості посилення уваги до груп здобувачів освіти з особливими освітніми потребами, зокрема з інвалідністю, у тому числі, постраждалих внаслідок бойових дій та осіб, які потребують професійної підготовки та перепідготовки. Також вказано на необхідність враховувати підхід навчання протягом життя, яке повинно бути доступним всім громадянам на постійній основі.