ДУАЛЬНА ЛОГІСТИЧНА МОДЕЛЬ У МЕНЕДЖМЕНТІ ЕНЕРГЕТИКИ НІМЕЧЧИНИ - Харін, Сергій; Папіж, Юлія; Саннікова, Світлана (Економіка та суспільство, 2023)
Аналізуються питання менеджменту енергетичного розвитку ФРН на сучасному етапі, у найближчій та віддаленій перспективі. Розглянуто характерні для економіки країни джерела енергоресурсів з урахуванням різних критеріїв. Значну увагу приділено логістичним питанням, спорудженню терміналів для прийому зрідженого природного газу, які дозволять отримувати його від виробників із багатьох регіонів планети. Проаналізовано причини, через які вказані термінали у ФРН раніше не споруджувалися, хоча досвід їх будівництва та використання у сусідніх країнах Європи був успішним. Зазначено, що LNG-термінали надалі, в міру розширення виробництва та зниження собівартості, планується використовувати для прийому водню, одного з перспективних видів палива, що буде поставлятися в країну морським шляхом. Цє є суттю дуальної логістичної моделі. Показано роль, яку відігравали в енергобалансі ФРН різні види електростанцій, проаналізовано їх позитивні та негативні риси з урахуванням логістичних та екологічних факторів. Розглянуто погляди провідних парламентських політичних сил країни на атомну енергетику. Показано як негативне ставлення низки партій до цієї проблеми, самого існування атомних електростанцій, так і визнання необхідності функціонування таких станцій, і навіть перспективних досліджень та можливостей розвитку атомної енергетики. У цьому контексті наведено також думку влади ключової для Німеччини у політичному та економічному сенсі федеральної землі Баварії. Вказується на виразно домінуюче позитивне ставлення німецької громадськості, виборців країни до атомної енергетики. Наводяться відомості про успішне будівництво та введення в експлуатацію LNG-терміналів. Показаний прогноз, згідно з яким у 2024 році у ФРН буде щонайменше шість діючих LNG-терміналів: два – у Вільгельмсхафені, по одному у Брунсбюттелі та Штаді, два – у Лубміні. Запропоновано модель розвитку енергетики ФРН. Показано, що в перспективі провідну роль у забезпеченні країни енергією гратимуть вітрові та сонячні електростанції, що мають економічні та екологічні переваги.