ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА АПК У ВОЄННИЙ ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Копитко, Василь; Копитко, Ольга (Економіка та суспільство, 2023)
В статті відображено необхідність дослідження сучасних проблем державного регулювання аграрного сектора АПК, враховуючи відповідно до глобальних викликів зовнішнього середовища (війна в Україні: заміновані території, вирви від обстрілів, зсуви ґрунту, випалені землі, знищена військова техніка на полях спричиняє довготривалу деградацію довкілля) методи державного регулювання галузі вимагають подальшого вдосконалення. Підвищення ефективності державного регулювання аграрного сектора АПК полягає у визначенні цілей, напрямків та інструментів сучасної держави в розвитку аграрного сектора. Заходи державного регулювання галузі, як видається, повинні, з одного боку, підтримувати позитивні тенденції, що намітилися, у розвитку сільського господарства регіонів, з іншого боку, нівелювати негативні фактори, що перешкоджають розвитку середнього і малого аграрного бізнесу, малих форм господарювання, пошук альтернативних маршрутів для експорту українського зерна, підтримувати розвиток сільських територій, як невід’ємної частини успішної економіки України як аграрної держави.