РОЗВИТОК ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ: СТЕРЕОТИПИ І РЕАЛЬНІСТЬ - Семенюк, Лариса (Економіка та суспільство, 2023)
Адміністративно-територіальна реформа в Україні сприяла наданню більшої фінансово-економічної свободи територіальним громадам. Особливий акцент почав робитися на пошуку нових джерел економічного зростання, розвитку сфер діяльності, які виходять за межі традиційно-розвинених регіональних галузей економіки. Не останнє місце в переліку потенційно можливих джерел економічного зростання належить туризму. Доволі часто розробники регіональних стратегій і програм знаходяться під впливом стереотипів щодо туристично-рекреаційного потенціалу та інших важливих характеристик регіону. У пропонованій статті проаналізовано відповідність програм розвитку туризму рекреаційним характеристикам території; розглянуто вплив стереотипів щодо туристичного потенціалу, які сформувалися протягом певного часу, на формування стратегії розвитку туризму; зроблена спроба визначити, наскільки відповідають сучасним трендам сформовані уявлення щодо туристичних можливостей території. Матеріал розвідки може стати в нагоді як при виборі векторів розвитку туристичної галузі регіонів, так і в підготовці фахівців туристичної сфери.