ВОЛОНТЕРСТВО, ЯК ПРОВІДНЕ ЯВИЩЕ В ПРОЦЕСІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ЕВОЛЮЦІЯ, ЗНАЧЕННЯ, СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМАТИКА - Руденко, Валентина (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглядається роль волонтерства у розвитку соціальної безпеки України та проблеми, з якими стикаються волонтери з боку держави та суспільства. Наголошено на значенні волонтерського руху як інструменту об’єднання країни, сприяння соціальній єдності та розвитку громадянської свідомості. Зазначено, що волонтерство стало особливо актуальним та життєво необхідним явищем під час повномасштабного вторгнення, адже де воно відіграє важливу роль у підтримці та наданні допомоги військовим, постраждалим, а також у забезпеченні соціальної інтеграції вразливих груп. Також обговорюється внутрішнє переміщення людей внаслідок конфлікту і важлива роль волонтерів у наданні допомоги та реінтеграції цих осіб. Запропоновано ряд заходів для полегшення проблем волонтерства в Україні, включаючи покращення державної підтримки, розвиток професійного розвитку волонтерів, створення механізмів співпраці та підвищення свідомості суспільства. Зазначено, що волонтерство має велике значення для розвитку соціальної безпеки, економічного розвитку, підтримки вразливих груп населення та підвищення соціально-економічного благополуччя в Україні.