МЕТОДОЛОГІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЯК НЕОБХІДНИЙ ЕЛЕМЕНТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ЕОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СУЧАСНИХ НАУКОВЦІВ - Зарицька, Наталія (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення докорінних змін, що спостерігалися останніми десятиліттями в економіці, політиці, екології та суспільному житті України, саме вони зумовили значне зростання кількості різноманітних проблем як на рівні окремої особистості, соціальної групи, так і суспільства загалом. На данному етапі модернізація української держави, розвиток її громадянського суспільства та публічного управління вимагають від молодих науковців належного науково-методологічного супроводу, використання передового досвіду трансформаційних змін демократичних країн. Велика увага до методології наукового дослідження зумовлена тим, що політичні та економічні цілі не досягаються спонтанно і легко, для їх реалізації потрібні практичне втілення теоретично обґрунтованих та практично апробованих концепцій та методологій впровадження. Актуальність даного дослідження обумовлюється також гострою необхідністю підготовки у молодих науковців розуміння з питань сутності понять і категорій методологій наукових економічних досліджень, формування цілісного уявлення про науково-дослідницький процес таких явищ, освоєння сучасних навичок і ефективного використання усвідомленої методологічної позиції сучасного економічного дослідження, вдосконалення вмінь у галузі окремих наукових досліджень, у здійсненні пошуку й опрацюванні наукової інформації, грамотному оформленні результатів наукових досліджень та впровадження їх у міжнародну практику. На сьогодні економічна наука об’єднує велий масив знань, що враховує концепції, моделі, підходи, принципи, методики, методи тощо. Українська наукова методологія проходить перші етапи свого становлення та формує власний інструментарій дослідницького пошуку й досягнення істинного знання. В даній статті проаналізовано та систематизовано необхідності розв’язання означених проблем та методик а також окреслено основні дослідження у галузі науково-дослідної роботи як професії, що покликана забезпечити успішність назрілих системних реформ, економічного зростання країни, утвердження верховенства права, соціальний захист різних верств населення. Успішне визначення завдань прoведення наукoвo-дoсліднoї рoбoти, одержання практичної цінності її результатів зумовлені прaвильним викoристaнням oснoв метoдoлoгії наукових досліджень в сучасних міжнародних економічних відносинах.