ЛЮДСЬКИЙ РОЗВИТОК ЯК МЕТА І ЗАСІБ ПОДАЛЬШОГО РУХУ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Костюк, Віра (Економіка та суспільство, 2023)
У статті досліджено стан та тенденції людського розвитку в умовах невизначеності, що обумовлені не лише небезпечними екологічними змінами, зростанням рівня поляризації у суспільствах, інфляцією, а й доповнені новими викликами цивілізації – пандемія COVID-19 та російсько-українська війна, які наклалися одна на одну та породили нові проблеми світової економіки. Проаналізовано прямі та непрямі втрати складових людського розвитку в Україні в період військових дій. Окрему увагу у дослідженні присвячено первинному праву сучасної цивілізованої людини – прожити довге й здорове життя. Визначено, що активізація трьох ключових можливостей людського розвитку, а саме, здорового довголіття, освіченості та гідного матеріального рівня життя, є чинниками забезпечення повоєнного розширеного відтворення української економіки.