ВИКОРИСТАННЯ ГРАНТОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА ЄРОБОТА ДЛЯ ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БІЗНЕСУ НА ПРИКЛАДІ ММСП: ПЕРСПЕКТИВИ І ТРУДНОЩІ - Кобеля-Звір, Мар’яна (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглянуто основні можливості з підвищення конкурентоспроможності бізнесу, що виникають внаслідок залучення грантових інструментів державної програми підтримки підприємництва єРобота, яка розпочала свою дію в липні 2022 року. Окреслено основні переваги урядової грантової підтримки для відкриття власної справи та перспективи розвитку вже існуючого бізнесу. Розглянуто перспективи відкриття нового бізнесу на прикладах підприємців, які вже отримали грантове фінансування від державної програми єРобота на: придбання обладнання, меблів, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних із реалізацією бізнес-плану, лізинг обладнання, послуги маркетингу та реклами, оренду нежитлового приміщення та обладнання. Продемонстровано історії успіху підприємств, які скористалися грантовою підтримкою урядової програми за напрямком «Власна справа» та «Новий рівень». Проаналізовано процес залучення грантових ресурсів представниками малого та середнього бізнесу України, визначено основні труднощі на шляху реалізації грантових проектів. Наголошено на основних причинах таких труднощів. Зокрема: не можливість розпочати вчасно заплановану проектну діяльність і, як наслідок, - підвищення цін на товари й послуги, а також необхідність здійснювати заміну контрагентів, виникнення непередбачуваних витрат під час реалізації грантового проекту та необхідність дофінансування з альтернативних джерел. Підсумовано, що історії грантоотримувачів демонструють підвищення конкурентоспроможності бізнесу в різних сферах: роздрібній та оптовій торгівлі, виробничій та переробній сфері, сфері послуг. Попри ряд труднощів, які виникають у процесі реалізації грантових проектів, підприємцям вдається суттєво покращувати свої бізнес-процеси, зберігати та створювати нові робочі місця, виходити на новий рівень прибутковості, що можна вважати одним із суб’єктивних індикаторів досягнення позитивного ефекту від процесу залучення державних грантів.