АНАЛІЗ ЗРІЛОСТІ ЕКОСИСТЕМИ ВІДКРИТИХ ДАНИХ ТА РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Позняковська, Наталія; Міклуха, Олеся (Економіка та суспільство, 2023)
Статтю присвячено аналізу тенденцій розвитку громадянського суспільства під впливом створенння екосистеми відкритих даних. Узагальнені нові категорії, що виникли в даній сфері аналізу. Розглянуті індикативні профілі кластеризації та параметри ранжування для оцінки зрілості відкритих даних. Досліджені склад та пробематика національних учасників екосистеми відкритих даних та визначені перспективи та приорітети їх розвитку та взаємодії. Авторами критично оцінено вплив ступеня зрілості екосистеми відкритих даних на сучасне громадянське суспільство. Визначені основні міжнародні та вітчизняні практики та проєкти у системі відкритого доступу даних. У статті розроблена класифікація сервісів на основі відкритих даних. Виділені основні напрями впливу відкритих даних на громадянське суспільство.