ФІНАНСОВІ МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Марценюк, Олена; Деньдобра, Тетяна; Гуменна, Оксана (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена висвітленню проблем становлення та розвитку об’єднаних територіальних громад (ОТГ) як фінансово самостійних механізмів і вказує на можливість вирішення цих питань через альтернативні джерела фінансування, такі як фонди з іноземною часткою та національні фонди, які організують конкурси для відбору проектів. Доведено, що такі проекти не тільки розвантажують бюджет України від дотацій, але й сприяють зміні суспільного мислення населення, що є актуальним в умовах сьогодення. В статті описані основні механізми державної фінансової підтримки розвитку ОТГ. Проаналізовано доходи та видатки місцевих бюджетів Вінницького регіону за період з 2014 по 2021 рік. Доведено необхідність державної фінансової підтримки для новостворених ОТГ на початковому етапі їх діяльності. Проаналізовано стратегію Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) до 2027 року, яка спрямована на підвищення конкурентоспроможності регіонів. У межах цієї стратегії планується розширення практики створення Центрів розвитку креативної економіки навіть у невеликих містах. Це сприятиме збільшенню інвестиційної привабливості та сприяє розвитку бізнесу в креативному секторі економіки кожної окремої громади. Акцентується увага на доцільність поступового переходу від надання готових фінансових ресурсів з державного бюджету ОТГ до створення умов для активізації громад у напрямку підвищення їх інвестиційної привабливості.