РОЛЬ КУЛЬТУРНИХ, КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ У ДОСЯГНЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: АНАЛІТИЧНИЙ КОНТЕКСТ МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ - Плуталов, Сергій (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення ролі культурних, креативних індустрій у досягненні цілей сталого розвитку задля формування аналітичного базису моделювання динамічних зв’язків. Доведено, стимулюючий вплив креативних, культурних індустрій на економічне зростання. Обґрунтовано доцільність аналізу окремих показників, таких як рівень досягнення цілей сталого розвитку, додану вартість та обіг підприємств індустрії культури, занятість у сфері культури, витрати держави і домогосподарств на культурний сектор. Встановлено протиріччя, а саме, з одного боку креативні культурні індустрії сприяють наповненню місцевих та державного бюджетів, створенню додаткових робочих місць не зважаючи на глобальні виклики, а з іншого, проявляють слабку стійкість до них, про що свідчить скорочення доданої вартості та обігу підприємств індустрії культури в період пандемії в середньому на 67 тис. євро. Сформовано перспективи подальших досліджень.