ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ІНДУСТРІЇ 4.0 ВІТЧИЗНЯНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Багмет, Вадим (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням Індустрії 4.0, а саме: вивчення характеристики, визначення структурних елементів, оцінка поточного стану використання технологій 4.0 в Україні та розробці рекомендацій стосовно їх впровадження на вітчизняних підприємствах. Розглянуто сутність поняття «Індустрія 4.0», її візію, мету та завдання. Досліджено структурні елементи Індустрії 4.0 та візуалізовано загальну схему їх між собою. Виокремлено ключові фактори розвитку Індустрії 4.0 та розроблено рекомендації щодо взаємодії структурних її елементів та представлено у вигляді фреймворку. Визначено ряд переваг та недоліків впровадження технологій 4.0. Оцінено поточний стан впровадження Індустрії 4.0 в Україні, проаналізовано та систематизовано кроки, які вже були реалізовані на етапі підготовки. Розглянуто візію України в області Індустрії 4.0 на 10 років, ключові напрямки розвитку та напрямки проектів впровадження технологій 4.0. Розглянуто досвід впровадження технологій Індустрії 4.0 на підприємствах України. Розроблено логіко-структурну схему конкретних етапів впровадження інструментів технології Індустрії 4.0. Зроблено висновки та визначено перспективні напрямки подальших досліджень.