ЄВРОПЕЙСЬКІ ВЕКТОРИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Бліщук, Катерина (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглядається проблематика вдосконалення митної політики в Україні в сучасних умовах через призму європейських векторів її покращення. Представлено основні нормативно-правові документи, покликані врегульовувати відносини у сфері митної політики України. Проаналізовано проблеми та порушення, які існують у митній сфері на даний час. Аргументовано потребу діджиталізації процесів, які супроводжують реалізацію відносин у митній сфері, та подано переваги їх цифровізації. Обґрунтовано потребу вдосконалення митних процедур на базі реалізації інструменту «Електронна митниця» та необхідність реалізації концепції Смарт митниці відповідно до потреби функціонування митних органів на інноваційних засадах. Подано пропозиції щодо впровадження європейських векторів вдосконалення митної політики в Україні.