КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК - Гоблик, Володимир (Економіка та суспільство, 2023)
В статті досліджено сутність конкурентоспроможності економіки регіону та вплив на неї конкурентних переваг. Розглянуто ключові елементи конкурентоспроможності економіки регіону. Досліджено які основні показники визначають конкурентоспроможність економіки на рівні регіону та визначено групи конкурентних переваг. Встановлено взаємозв’язок між конкурентоспроможністю, сталим розвитком та регіональним розвитком. Розглянуто групи факторів, які впливають на регіональний розвиток. Розуміння природи конкурентоспроможності та її взаємозв’язку з регіональним розвитком дозволяє ефективно приймати стратегічні рішення та формувати програми регіонального розвитку. Теоретичне обґрунтування таких категорій як конкурентні переваги, економічне зростання, соціально-економічний розвиток дозволяє виокремити практичні рекомендації, щодо формування високого рівня конкурентоспроможності економіки регіону та забезпечення регіонального розвитку.