ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ КАТЕГОРІЇ «ҐЕНДЕРНО ОРІЄНТОВАНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ» В УКРАЇНСЬКІЙ НАУКОВІЙ ДУМЦІ - Карпич, Анна (Економіка та суспільство, 2021)
У статті досліджено теоретичні підходи вітчизняних науковців до визначення економічної категорії «ґендерно орієнтоване бюджетування». З’ясовано, що в сучасній українській науковій думці існують розбіжності в трактуванні цього поняття. Окреслено спільні та відмінні риси в поясненні сутності ґендерно орієнтованого бюджетування різними дослідниками. Розроблена дефініція, яка пояснює таке бюджетування як підхід у бюджетному процесі, за якого системно інтегруючи ґендерну складову та застосовуючи відповідні інструменти на всіх етапах бюджетного процесу можна досягти ґендерної рівності та, як наслідок, наблизитися до соціальної справедливості в суспільстві. За результатами проведеного дослідження як основний термін для позначення категорії «ґендерно орієнтоване бюджетування» було надано пропозицію вживати словосполучення «ґендерно орієнтований підхід в бюджетному процесі».