УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЕНЕРГОРИНКУ: СТРАТЕГІЧНІ ВИКЛИКИ - Шведкий, Володимир; Костін, Юрій (Економіка та суспільство, 2023)
У статті узагальнено стратегічні виклики, які постають перед бізнесом у сфері енергопостачання. Основними серед них є: регуляторна невизначеність, зумовлена відсутністю чіткої державної позиції щодо підтримки конкуренції на енергоринку, та воєнний стан, який погіршує фінансове становище підприємств постачальників. Сукупна дія цих загроз призводить до прискореної монополізації бізнесу у сфері енергопостачання. Доведено, що нівелювати зовнішні ризики і загрози можна шляхом розбудови ефективної системи управління підприємством, тобто спираючись на внутрішній потенціал розвитку. Пріоритетними бізнес-процесами, які формують внутрішній потенціал розвитку, для підприємств постачальників можна вважати такі: перехід на цифрові взаємодії з клієнтами; створення клієнтських та партнерських мереж; розробка інноваційних продуктів, які дають можливість інтегрувати власні бізнес-процеси у бізнес-процеси клієнтів.