ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОСТВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ: ІНСТИТУЦІЙНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ - Матрунчик, Дмитро (Економіка та суспільство, 2022)
У статті сформовано авторський концепт теоретико-методологічного забезпечення дослідження трансформації поствоєнної економіки в умовах становлення нової архітектоніки міжнародної безпеки та формування постіндустріальних суспільств. Доведено, що в основі теоретико-методологічного інструментарію дослідження трансформаційних процесів в економіці у поствоєнний період має знаходитися комплекс принципів: системності, цілісності, емерджентності, релевантності, комплементарності, історизму. Обґрунтовано, що комбінація перерахованих принципів наукового пізнання виступає основною методологічною детермінантою вибору підходів дослідження сутнісно-змістовних характеристик трансформації поствоєнної економіки. Встановлено, що основними в дослідженні трансформаційних процесів у поствоєнний період виступають такі підходи: системний, інституціональний, телеологічний, тектологічний, когнітивний, градуалістський, мілітаристсько-доктринальний, секторальний та територіальний. Виявлено, що територіальна неоднорідність використання ресурсно-виробничого потенціалу національного господарства та поглиблення децентралізаційних процесів вимагають усестороннього використання територіального та інституціонального підходів, щоб виявити наявні резерви прискорення темпів соціально-економічного піднесення окремих регіонів з врахуванням вигод та додаткових можливостей, які сформувалися внаслідок завершення процесу створення територіальних громад та розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Встановлено, що розкриття різних аспектів і складових та функціональної спрямованості трансформаційних економічних процесів у поствоєнний період буде забезпечено за умови використання таких груп методів дослідження: теоретичних, інституціональних, емпіричних та прогностичних. Доведено, що поєднання теоретичних, інституціональних, емпіричних та прогностичних методів дослідження дасть змогу обґрунтувати модель трансформації поствоєнної економіки України з врахуванням ендогенних ресурсів та екзогенних ризиків.