ДОСВІД ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО КРОСКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ В УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАРУБІЖНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Горлач, Валентина (Економіка та суспільство, 2022)
Здійснено компаративний аналіз змісту підготовки майбутніх фахівців сфери обслуговування на бакалаврському освітньому рівні в провідних закордонних та українських закладах вищої освіти щодо формування готовності до кроскультурної комунікації в процесі професійного навчання. Констатовано, що освітні програми закладів вищої освіти за кордоном демонструють більш ґрунтовний і системний, порівняно з вітчизняними закладами вищої освіти, підхід до процесу формування готовності здобувачів вищої освіти в сфері обслуговування до міжкультурного спілкування (наявність в навчальних планах відповідних дисциплін, обов’язкове стажування (практика) в міжкультурному середовищі тощо). В більшості українських закладів вищої освіти, незважаючи на визначеність в освітньо-професійних програмах кроскультурної компетентності як загальної та/або фахової, на рівні освітніх компонентів вона, як правило, не знаходить відповідної реалізації.