ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД ДО ВУГЛЕЦЕВОЇ НЕЙТРАЛЬНОСТІ: РОЛЬ ДЕРЖАВНОГО ТА ПРИВАТНОГО СЕКТОРІВ - Цапко-ПіддубнаOльга (Економіка та суспільство, 2022)
Зважаючи на кліматичні, геополітичні, економічні та енергетичні виклики сьогодення, аргументовано необхідність прискореного енергетичного переходу до вуглецевої нейтральності. Досягнення амбітних цілей такого переходу передбачає мобілізацію глобальної фінансової системи для розвитку та поширення зелених технологій та практик, а відтак – налагоджену міжнародну співпрацю, ефективне державне управління на національному рівні, мотивований приватний сектор та підтримку громадянського суспільства. Визначальну роль, зокрема у формуванні та реалізації системної політки із чіткими та досяжними цілями, відіграватиме державне управління, формуючи ринки та задаючи тренди в напрямі сталого зеленого розвитку. Пріоритетність принципу справедливості, а, отже, готовність брати до уваги соціальні та економічні наслідки від енергетичного переходу для вразливих регіонів чи груп людей, повинна бути невід’ємною частиною цієї політики. Доволі важливою складовою успішного енергетичного переходу є налагоджена співпраця та продуктивні відносини державного та приватного секторів задля забезпечення довготермінового фінансування у необхідних обсягах, розвитку і поширення зелених технологій. Роль ефективного державного управління також зводиться до активного залучення приватного сектору та його мотивації щодо енергетичного переходу до вуглецевої нейтральності. Приватні інвестори та бізнес, реагуючи на кліматичні зміни інші виклики сьогодення, повинні адаптувати свої інвестиційні та бізнес-стратегії, зважаючи на державне регулювання, з метою отримання прибутку, здобуття конкурентних переваг та уникнення кліматичних ризиків у майбутньому.