ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЧНИМИ РИЗИКАМИ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО «ЗЕЛЕНОЇ» ЕКОНОМІКИ - Джусов, Олексій; Корх, Наталія; Асєєва, Анна (Економіка та суспільство, 2022)
У статті визначено теоретичні підходи до трактування сутності екологічних ризиків, надано класифікацію екологічних ризиків для сучасних підприємств, представлено джерела і фактори екологічного ризику. Стаття містить детальний аналіз етапів процесу управління ризиками, дослідження тенденцій світової «зеленої» економіки та передумов необхідності управління екологічними ризиками. Показано, що для розуміння того, як вирішити проблеми, пов’язані з екологічними ризиками, необхідно вивчити взаємодію підприємства з навколишнім середовищем у таких сферах, як ресурсозабезпечення, виробництво та реалізація продукції. Як висновок зазначено, що нова модель соцiально-вiдповiдального iнвестування передбачає усвідомлення бізнесом його впливу на навколишнє середовище і суспільство та керівництво підприємства має приділяти підвищену увагу зовнішнім і внутрішнім факторам, які можуть спричинити екологічні ризики.