ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ КАТЕГОРІЙ «КАПІТАЛ» ТА «КАПІТАЛІЗАЦІЯ» - Воробей, Руслан (Економіка та суспільство, 2022)
Капітал та капіталізація є одними з фундаментальних концепцій в сучасній економічній системі. Науковці впродовж всієї історії звертали увагу на природу капіталу та висловлювали свої бачення до її визначення. Капітал та капіталізація займають важливу ланку в механізмі функціонування економіки та від побудови стратегії їх ефективної роботи та взаємодії багато в чому залежить загальний економічний розвиток суспільства. Це все обумовлює актуальність подальшого дослідження, систематизації та структурування визначених економічних категорій, а саме «капітал» та «капіталізація». Виходячи з цього, у статті проаналізовано теоретичні підходи до трактування економічних категорій «капітал» та «капіталізація». Було узагальнено та систематизовано існуючі напрацювання науковців різних країн, економічних шкіл та напрямків щодо визначення змісту поняття «капітал», їх зміна та еволюція впродовж історії розвитку економічної думки. Проведено аналіз та наведено розподіл прихильників серед зарубіжних та вітчизняних вчених по визначених трьох основних базових напрямках трактування дефіціції «капітал» - капітал як виробниче устаткування або реальний капітал, що уособлює матеріалістичний підхід; капітал як гроші або фінансовий капітал та капітал як функція або певні специфічні суспільні відносини, що дозволило оцінити як еволюцію зміни підходів до трактування поняття «капітал» впродовж історії, так і зрозуміти відмінності в підходах зарубіжних та вітчизняних науковців. Також проведено аналіз літературних джерел, узагальнення та систематизацію підходів до визначення поняття «капіталізація», що є похідним від терміну «капітал», визначено основні спільні напрямки за якими узагальнюються та класифікуються існуючі підходи – капіталізація як величина у формі ринкової вартості акцій публічних компаній, бухгалтерської вартості матеріальних та нематеріальних активів, дисконтованої вартості майбутніх грошових потоків, а також та капіталізація як процес у вигляді перетворення економічних результатів діяльності в капітал або початкового авансування ресурсів для формування капіталу.