ОСОБЛИВОСТІ І ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ - Александрова, Світлана; Світлічна, Вікторія; Кравцова, Софія (Економіка та суспільство, 2022)
В статті досліджуються питання проблем управління витратами на підприємствах ресторанного господарства, розглядається особливість операційного циклу ресторанів та його вплив на формування переліку витрат, які формують виробничу собівартість та як наслідок процес управління та шляхи оптимізації витрат підприємств ресторанного господарства. В теперішній час, починаючи з пандемії короновірусу, а потім після повномасштабного російського вторгнення до України, галузь гостинності знаходиться у важкому становищі та постійному пошуку рішень щодо втримання на ринку. Автори наголошують, що мета діяльності підприємства будь-якої галузі економіки є отримання та максимізація прибутку. Існують два шляхи для досягнення данної мети: збільшення обсягу виручки або зниження витрат, які мають багато різноманітних рішень, специфічних для окремих видів діяльності. Але для ресторанного бізнесу саме ці питання залишаються відкритими. Якщо для збільшення виручки ресторанне підприємство має розглядати маркетінг послуг, то питання управління витратими є дуже складним та трудомісткм, враховуючи спеціфіку діяльності рестораного підприємства.