СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА МІЖРЕГІОНАЛЬНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ - Мазур, Маргарита; Сіренко, Катерина (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням статистичного оцінювання диференціації розподілу доходів населення на регіональному рівні. Запропоновано використання інтегральної оцінки нерівності грошових доходів з використанням таких критеріїв, як індекс Джині, децильний коефіцієнт диференціації доходів, децильний та квінтильний коефіцієнти фондів. Застосування інтегрального показника у розрізі регіонів обумовлено тим, що окремі коефіцієнти нерівності доходів, зокрема коефіцієнт Джині, не відображають дійсні зміни, що відбуваються у вітчизняних реаліях. Причинами цього є недоліки у формуванні вибіркової сукупності при обстеженні домогосподарств, висока частка бідного населення та врахування доходів лише від легальної діяльності при наявності тіньового ринку праці в Україні. Враховуючи перелічені недоліки розширено підходи до оцінювання нерівності доходів на регіональному рівні та надано пропозиції щодо використання системи показників, які більш адекватно характеризують міжрегіональну диференціацію доходів населення.