ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ФІСКАЛЬНО-МОНЕТАРНИХ ВАЖЕЛІВ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Крючкова, Наталія; Парамонова, Юліана (Економіка та суспільство, 2022)
Дана стаття присвячена актуальним питанням дослідження дії фіскально-монетарних важелів економічного розвитку країни, особливостям їх реалізації у сучасних трансформаційних умовах у взаємозв’язку з макроекономічними показниками. Ключовим елементом національної економіки кожної країни є фінансовий сектор, від ефективного функціонування якого залежить створення сприятливих умов для економічного зростання, формування і розподілу фінансових ресурсів та послуг, нагромадження інвестиційного капіталу, а також динаміки позитивних змін інших макроекономічних та фіскально-монетарних показників. Монетарна політика у поєднанні з інструментами фіскального регулювання формує основу стабілізаційної політики країни. Монетарні імпульси, проходячи через низку трансмісійних каналів, сприяють досягненню головних загальноекономічних цілей: сталого економічного зростання, помірного рівня інфляції та рівноваги платіжного балансу. Враховуючи складні реалії сьогодення, а саме підвищення рівня інфляції, збільшення дефіциту державного бюджету, війна з Росією, пандемія COVID-19, надмірне зростання грошової маси в обігу, внаслідок грошової емісії, зменшення золотовалютних резервів, особливої актуальності набувають питання щодо ефективного використання фіскально-монетарних важелів та їх регулюючого впливу економічний розвитку. Дослідження існуючих та пошук нових дієвих інструментів та форм реалізації фіскально-монетарної політики, зміна базових умов функціонування національної економіки України стає викликом для удосконалення ефективності фіскально-монетарного регулювання. Визначено основні показники оцінки ефективності дії фіскально-монетарних інструментів України. Проаналізовано значення монетарних та фіскальних інструментів для макроекономічної стабільності, зокрема за показниками: ВВП, бюджетні видатки, податкові надходження, облікова ставка та грошова маса. Побудовано економіко-математичну модель аналізу ефективності дії фіскально-монетарних важелів на економічний розвиток України. На основні отриманих результатів моделювання запропоновано шляхи підвищення ефективності дії фіскально-монетарних важелів економічного розвитку України.