ВДОСКОНАЛЕННЯ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Станкова, Антоніна (Економіка та суспільство, 2022)
Становлення та функціонування підприємництва в Україні має низку особливостей формування цивілізованих ринкових відносин. Особливістю підприємництва в Україні є посилення впливу таких факторів як жорстка конкурентна боротьба, технологічні зміни та постійне вдосконалення методів технічної обробки економічної інформації. Більшість аграрних підприємств в Україні під час здійснення діяльності як на території України, так і при виході на зовнішній ринок не приділяють належної уваги плануванню діяльності, тим більше, що в нестабільному середовищі це не завжди є доцільним. Тим більше близько 80% аграрних підприємств, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, не мають стратегії розвитку в період кризи, а управління здійснюється на оперативному рівні, щоб хоча б забезпечити беззбитковість. Метою статті є розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності планування діяльності аграрних підприємств. Для вирішення поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, конкретизація, моделювання. Отримані результати дозволили провести порівняння представлених на ринку програм планування, виявити переваги та недоліки, а також вибрати найоптимальніший засіб планування. Практична значимість полягає у розробці заходів щодо вибору та впровадження систем планування в аграрних підприємствах.