УНІКАЛЬНІСТЬ ЯК ОСНОВНА ДЕФІНІЦІЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ КОМУНІКАЦІЄЮ ПРОЄКТУ - Банніков, Валентин (Економіка та суспільство, 2022)
Вивчення та аналіз цієї проблематики у своєму симбіозі, тобто взаємному розгляді управління комунікаціями в контексті проєктного управління, нині не набуло широкого поширення в наукових колах і часто має конкретизований практичний характер опису. Що, на думку автора, також формує певний потенціал в актуальності таких досліджень. Метою статті є вивчення та аналіз особливостей процесу комунікації у проєктному управлінні, а також визначення ключової методологічної характеристики даного процесу. Для успішного здійснення комунікацій у проєктному менеджменті, як слушно наголошує, автор виділяють такі елементи: Планування комунікацій – визначення інформаційних потреб та очікувань учасників, стейкхолдерів. Розподіл інформації – своєчасне надання необхідної інформації, що відповідає вимогам та очікуванням основних учасників проєкту та стейкхолдерів. Звітність щодо виконання. Ця інформація включає звіти та моніторинг про поточний стан, оцінку прогресу та прогнозування ходу виконання робіт по проєкту. Управління учасниками проєкту – управління комунікаціями з метою задоволення вимог та очікувань учасників проєкту та стейкхолдерів для успішного завершення проєкту. У проєктному менеджменті, на думку автора, ми маємо справу з дещо зміненою схемою процесу оцінки ефективності комунікації. У цьому зміни стосуються не структурної частини, оскільки етапи функціонування та розвитку самого проєкту можуть досить гнучко реагувати зміну довкілля і цим нівелювати деякі структурні елементи. Ці зміни стосуються саме змістовної частини даного процесу оцінки. Таким чином, автор констатує, що унікальність є основною методологічною складовою системи комунікацій у проєктному управлінні. Ця дефініція відповідає основному змісту проєктного управління та реалізує практично змістовну компоненту всього комунікаційного процесу у проєктному управлінні. Поруч із вищевикладеним, на думку автора, подальших досліджень потребують питання, пов’язані з ризиками та бар’єрами застосування елементів унікальності комунікаційної діяльності у проєктному управлінні.