СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Сарай, Наталія (Економіка та суспільство, 2022)
У статті розглянуто напрямки управління економічною стійкістю торговельного підприємства в контексті попередження виникнення кризових явищ та процесів у його функціонуванні. Обґрунтовано, що успіх торговельного підприємства значною мірою залежить від його здатності протидіяти негативним впливам зовнішнього і внутрішнього середовища. Доведено, що стратегія управління економічною стійкістю має базуватися на таких принципах: принцип варіативності рішень; принцип прозорості; принцип інформаційної забезпеченості; принцип гнучкості; принцип інтегрованості; принцип наукової обґрунтованості; принцип адаптивності; принцип цілеорієнтованості; принцип динамічності. Визначено, що для сучасних торговельних підприємств доцільно розробляти стратегію управління економічною стійкістю на основі збалансованої системи показників. Обґрунтовано, що при застосуванні збалансованої системи показників стратегія торговельного підприємства має розглядатися за чотирма аспектами: фінанси, відносини з клієнтами (маркетинг), організація внутрішніх бізнес-процесів, навчання та розвиток (персонал).