ДЕПОРТАЦІЯ ЯК ВИД МІГРАЦІЇ: ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА ІСТОРИЧНИЙ ОГЛЯД - Чернобай, Ліана; Маліброда, Святослав (Економіка та суспільство, 2022)
У даній статті висувається припущення, що депортація є одним із видів міграції, зокрема вимушеної міграції, так як і біженці. Необхідність дослідження виникає, оскільки мільйони людей постраждали від депортації в минулому столітті та набагато більше раніше. Навіть у наш час депортація все ще відбувається. Депортація різко змінює демографічне становище окремих етносів та народів та, ймовірно, призвела до зникнення багатьох з них в минулому. Разом з тим, депортація має і чітку економічну мету, а саме одержання безкоштовної робочої сили, що спершу проявилося у рабовласництві, а пізніше трансформувалося у трудові табори радянського союзу та остарбайтерів у Німеччині. Окрім цього, місця призначення для депортованих обиралися і з метою заселення нових територій та освоєння природних ресурсів, як це відбувалося у російській імперії, а, згодом, і у Радянському союзі. Існують і протилежні випадки, коли депортація слугувала інструментом для створення “життєвого простору.” Тим не менш, даній проблемі приділяється мало уваги з боку громадськості, зокрема з боку політичних і наукових спільнот. Тому, стаття має на меті надати теоретичне обґрунтування та навести історичні свідчення для опису депортації, її мети, масштабу та впливу на депортованих. Ми вважаємо, що проблемі депортація слід приділяти більше уваги, особливо з боку міжнародних організацій, таких як ООН і Міжнародна організація з міграції. Більше того, в межах таких організацій повинні бути створені спеціальні органи для допомоги жертвам депортації, оскільки останні знаходяться, можливо, у більш складному становищі, ніж, навіть, біженці. Стаття розпочинається з побудови теоретичного обґрунтування шляхом аналізу визначень поняття «депортація», наведених іншими авторами, її характеристик та особливостей. Важливо відзначити, що трактування депортації авторами є доволі фрагментарним та зачіпає лише ті аспекти, що проявилися найбільше у кожному її епізоді. Далі ми проводимо порівняння депортації та інших видів вимушеної міграції. Врешті, ми наводимо власне узагальнююче визначення депортації. Друга частина статті розкриває історичні свідчення депортації від давньої історії до сучасності, в тому числі й сьогодення.