ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Мех, Кирило; Федулова, Ірина (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням управління ризиками. У статті розглянуто трактування науковцями сутності поняття системи ризик-менеджменту підприємства. Визначається терміни «економічний ризик» і «управління ризиками» та викладається принципи ефективної системи управління ризиками. Проаналізовано сутність ризику. Встановлено, що система ризик-менеджменту є невід’ємною складовою частиною підсистеми менеджменту організації та являє собою систему управління ризиками на основі процесу їх ідентифікації, оцінки та аналізу, а також вибору і використання методів нейтралізації їх наслідків, що спрямована на досягнення необхідного балансу між стратегічними можливостями підприємства та рівнем ризику. Представляються та пояснюються основні етапи процесу управління та визначено функціональне значення ризиків, якісну та кількісну оцінку ризиків, описуються основні методи мінімізації ризиків компанії.