КОРИГУВАННЯ ОБСЯГІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ МОРСЬКИМ ТА ВНУТРІШНІМ ВОДНИМ ТРАНСПОРТОМ УКРАЇНИ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ВІДПОВІДАЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Буркинський, Борис; Андрєєва, Наталя; Грищенко, Вадим (Економіка та суспільство, 2022)
Актуальність проведеного дослідження обумовлюється тим, що ініціативи корпоративної соціальної відповідальності для компаній, які працюють у галузі водного транспорту можуть бути потужним маркетинговим інструментом, який допомагає такій компанії більш вигідно позиціонувати себе на ринку транспортних послуг в очах клієнтів, інвесторів і регуляторів та одночасно збільшувати свої прибутки. Мета роботи полягає в удосконаленні методичного підходу, до коригування обсягів перевезення вантажів морським та річковим транспортом України з урахуванням вимог екологізації соціально-відповідального бізнесу на основі комплексного використання математичних моделей у контексті Цілей стійкого розвитку. Для вирішення поставлених завдань при проведенні дослідження нами використовувалися такі методи: кореляційно-регресійний аналіз – при дослідженні залежності рентабельності діяльності підприємств водного транспорту від обсягів перевезення вантажів морським та річковим транспортом; метод штучного базису – при визначенні оптимальних, з точки зору екологізації соціально відповідального бізнесу обсягів перевезення вантажів морським та річковим транспортом в Україні. Для екологізації соціально відповідального бізнесу у контексті подолання наслідків військової агресії на прикладі галузі водного транспорту України нами пропонується економіко-математична модель максимізації використання конкурентного потенціалу водного транспорту з урахуванням вимог щодо виконання завдань по досягненню цілей сталого розвитку України. Використовуючи запропоновану економіко-математичну модель нами було скориговано загальну структуру обсягів перевезення вантажів морським та річковим транспортом України з урахуванням вимог екологізації соціально-відповідального бізнесу. Максимізація використання конкурентного потенціалу водного транспорту з урахуванням вимог щодо виконання завдань по досягненню цілей сталого розвитку України може бути корисною у період післявоєнного відновлення.