ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО РИНКУ ПОСЛУГ ТА ЙОГО ТРАНСФОРМАЦІЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Белінська, Ганна; Гусаров, Сергій (Економіка та суспільство, 2022)
В статті розглянуті основні наукові підходи до трактування категорії «послуга» та визначено особливості послуги як товару в процесі міжнародної торгівлі. Також авторами здійснено спробу узагальнити підходи до класифікації послуг з позиції провідних міжнародних економічних інституцій. Також в статті досліджено основні тенденції розвитку світового ринку послуг в умовах глобальних трансформацій економіки та секторальні особливості розвитку невиробничої сфери в цілому за останні десятиліття, що характеризується, передусім зростаючою роллю міжнародного транспорту. Визначено основні фактори, які впливають на ріст світового ринку послуг в сучасному світі. Також описано, як трансформаційні процеси змінюють саму сутність послуги як товару та диверсифікують сферу послуг в цілому, сприяючи появі нових видів послуг та ускладнюючи взаємодію між всіма учасниками цього ринкового сегменту.