МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ КОМПЛЕКСНОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО АНАЛІЗУ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ НА ПРИКЛАДІ ПРОЄКТУ ПОПОВНЕННЯ ФЛОТУ - Жихарєва, Влада; Козир, Олександра (Економіка та суспільство, 2022)
Метою статті є розробка методичного підходу до комплексного інвестиційного аналізу грошових потоків на прикладі проєкту поповнення флоту. Це особливо актуально для інвестиційних проєктів у судноплавній галузі, які характеризуються високими капітальними витратами, високою часткою боргового фінансування, відносно низьким рівнем прибутковості й підвищеним рівнем ризику, пов’язаного з волатильністю цін на морські перевезення. У дослідженні використані такі наукові методи як фінансове моделювання, логіко-аналітичний метод, аналіз і синтез отриманих результатів. Авторами запропоновано методичний підхід до інвестиційного аналізу, що складається з п’яти етапів. На першому етапі визначається структура інвестицій з урахуванням типу та розміру судна, умов будівництва, співвідношення позикового і власного капіталу тощо. Другий етап передбачає побудову фінансової моделі для прогнозування фінансових результатів, показників балансу та руху грошових коштів. З урахуванням схеми фрахтування судна, прогнозу кон’юнктури фрахтового ринку, експлуатаційного періоду, частоти та вартості докового ремонту, здійснюється прогноз операційних доходів і витрат на основі припущення щодо зміни добових операційних витрат судновласника, фінансових результатів, показників рентабельності та ефективності, горизонтальний аналіз прогнозних фінансових результатів і впливу драйверів на рентабельність. Наступний крок передбачає прогнозування показників балансу і грошових потоків, а також аналіз грошових потоків з урахуванням прогнозного рівня фрахтових ставок. На третьому етапі проводиться оцінка рентабельності та ліквідності проєкту з урахуванням прогнозної залишкової вартості судна наприкінці терміну реалізації проєкту, прогнозу вільного грошового потоку на власний капітал та вартості капіталу. На четвертому етапі аналізуються коефіцієнти покриття боргу, середній беззбитковий рівень тайм-чартерного еквівалента, щорічне співвідношення боргу і залишкової вартості судна, можливість покриття витрат на погашення кредиту з EBITDA. П’ятий етап присвячений оцінці ризиків із застосуванням методів аналізу чутливості та сценарного аналізу. Практична цінність дослідження полягає в тому, що використання розроблених методичних засад інвестиційного аналізу, які враховують специфіку діяльності судноплавних компаній, дозволять уникнути збитків і покращити результати реалізації проєктів поповнення флоту.