ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ТА МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ДЕБІТОРАМИ - Шурпенкова, Руслана; Луценко, Кіріл (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних аспектів та методичних підходів до обліку розрахунків із дебіторами. Метою статті є дослідження теоретичних аспектів та методичних підходів обліку розрахунків з дебіторами у процесі управління розміром дебіторської заборгованості. Сформульовано концептуальні засади управління дебіторською заборгованістю, що включають мету, завдання, предмет, об’єкт, суб’єктів, принципи, методи та напрями управління дебіторською заборгованістю. Визначено фактори, що впливають на розмір дебіторської заборгованості. Виявлено, що з метою управління розміром дебіторської заборгованості існують такі види погашення дебіторської заборгованості, тобто рефінансування, як: облік векселів, форфейтинг та факторинг. Визначено переваги та недоліки факторингу як форми рефінансування дебіторської заборгованості. Здійснено аналіз оподаткування факторингових операцій. Розроблено методику відображення у системі бухгалтерського обліку факторингових операцій.