ОЦІНКА ВПЛИВУ ВИТРАТ НА ФОРМУВАННЯ ПРИБУТКУ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Крот, Людмила; Лижова, Єлизавета (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена дослідженню методичних підходів до аналізу витрат на виробництво органічної продукції, оцінці їх впливу на формування прибутку переробного підприємства. Проведено факторний аналіз прибутку від реалізації органічної продукції. Визначено, що на зміну його величини вплинули: зміни рівня цін на окремі види круп і пластівців, зміни обсягу реалізації продукції, структурні зрушення, собівартість продукції. Зазначено, що обов’язкова сертифікація, особливі умови зберігання органічної сировини впливають на склад та структуру витрат при виробництві органічних продуктів харчування. З метою контролю динаміки витрат використано метод «витрати–випуск–прибуток» (CVP-аналіз), базовими елементами якого є: ціна продукції, обсяг продажу; змінні витрати на одиницю продукції; постійні витрати за певний проміжок часу. У процесі CVP-аналізу обчислено та проаналізовано точку беззбитковості. Розраховано прогнозний рівень прибутку за умов зростання обсягу виробництва і реалізації органічної продукції та зниження постійних витрат.