ІНКЛЮЗИВНІСТЬ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ТА РАЙОНІВ УКРАЇНИ - Павлов, Олександр; Павлова, Ірина; Павлов – молодший, Олександр (Економіка та суспільство, 2022)
У статті висвітлюється актуальна наукова проблема, що пов’язана з континуально-конвергентним контекстом інклюзивності об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та районів як сільсько-міських агломераційних утворень. В процесі дослідження сформульовано завдання щодо визначення сутності інклюзивності цих соціально-просторових утворень, аналізу поступовості становлення інклюзивності сільсько-міських агломерацій України, розкриття її відмінностей у розрізі сільських і міських ОТГ та районів. За результатами проведеного дослідження встановлено наявність ризику щодо формування сільсько-міського інклюзивного середовища з домінуючим руральним компонентом, з його усталеною маргінальністю та периферійністю. З метою упередження цього ризику окреслено умови створення інтегрованого інклюзивного простору, в якому конвертуються переваги сільського та міського способів життєдіяльності та враховуються інтереси різних спільнот.