ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК НАПРЯМ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Дунда, Світлана; Рибачук-Ярова, Тетяна; Тюха, Ірина (Економіка та суспільство, 2022)
У статті розкрито сутність тайм-менеджменту, операційної стратегії підприємства та окреслено основи її розробки на відповідних засадах. Встановлено основні принципи та функції тайм-менеджменту в операційній діяльності. Зазначено, що боротьба за час стала основою конкурентної боротьби. А одним із напрямів підвищення ефективності операційної стратегії може стати провадження інструментарію тайм-менеджменту. Розглянуто види робочого часу та наголошено на тому, що для удосконалення організації операційної діяльності доцільно проводити аналіз витрат робочого часу за допомогою методів порівняння фактичних витрат часу по кожному виду робіт з нормативами; порівняння фактичних витрат часу визначеної одиниці персоналу із середніми витратами часу персоналу того ж рівня; хронометражу; методу спрощених спостережень; фотографії робочого дня. Вибір же методу аналізу витрат робочого часу залежить від задач і їх масштабів. Досліджено стратегії управління часом, що дозволяють підвищити ефективність операційної стратегії підприємства. Серед яких: стратегія прискорення, стратегія уповільнення стратегія накопичення та стратегія упорядкування. Визначено потенційними «вузькими місцями» операційної стратегії такі, як втрата часу через недосконалість організації робочого процесу, помилки в документах або виробничий брак. Наголошено, що саме такі часові витрати слід досліджувати з подальшою мінімізацією, або виключенням з процесів операційної діяльності. Запропоновано впровадження в операційну стратегію концепцій, що дозволяють економити час на різних стадіях операційного циклу. На стадії постачання доречними будуть концепції JIT, MRP І, MRP II, ERP, SCM та CSRP. На стадії виробництва доцільно втілювати в операційну діяльність концепцію MRP І, SCM та концепцію якості трудового життя. На стадії розподілу – концепції JIT та SCM.