ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ТА ПРІОРИТЕТИ УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИМИ ВІДНОСИНАМИ - Артюшок, Костянтин (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена визначенню теоретичних аспектів та пріоритетів управління еколого-економічними відносинами в умовах різноманіття трактувань категорій еколого-економічної взаємодії суспільства і природи. У статті досліджено та уточнено категорійний апарат управління еколого-економічними відносинами, щодо змісту понять «еколого-економічні відносини», «екологічна система», «еколого-економічна система», «еколого-економічна політика», «соціо-еколого-економічна система» тощо. Автором запропоновано загальна модель структури пріоритетів забезпечення еколого-економічного розвитку, що базується на концепції економічного потенціалу, а також подано їх розгорнуту характеристику. Сформульовано визначення поняття «управління еколого-економічними відносинами» з точки зору комплексності його складових та орієнтацією на збалансування запитів життєдіяльності людини, можливостей природи і технологій виробництва.