ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ІННОВАЦІЙ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТИМУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Демчук, Сергій (Економіка та суспільство, 2022)
Доведено, що довгострокові політичні цілі, наприклад, такі, як необхідність розвитку певного внутрішнього ринку або досягнення цілей стратегічного розвитку держави загалом – є причиною державного регулювання інновацій. Обґрунтовано оптимальну для застосування хронологію державного регулювання ринку інновацій. Виокремлено основні види регуляторного втручання в інноваційну діяльність підприємств. Визначено способи, якими регулювання може реагувати на провали ринку та інші політичні проблеми. Регулювання за певних обставин може бути потужним стимулом для інновацій і підприємництва, але іноді регулювання може перешкоджати інноваціям і справді перешкоджає цьому. Остаточний вплив регулювання на інновації є емпіричним, окремим питанням, і залежить від балансу між факторами, що стимулюють інновації, і витратами на відповідність, спричиненими регулюванням.