ПОНЯТТЯ «СОЦІАЛЬНА ГАРАНТІЯ» У КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ФІНАНСОВОЇ НАУКИ - Білюга, Андрій (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена проблематиці застосування терміну «соціальна гарантія» у теоретичних дослідженнях фінансової системи та фінансового механізму. Розкрито зв’язок поняття «соціальна гарантія» з поняттями «соціальний захист», «соціальне забезпечення» та «соціальна безпека». Детерміновано сутнісні, змістовні характеристики соціальних гарантій, як з позиції законодавства, так і з погляду сучасної фінансової науки. Досліджено складники фінансової системи та фінансового механізму та місце соціальних гарантій в їх структурі. Обґрунтовано ключові чинники «соціалізації» фінансових відносин на глобальному рівні, а також на рівні національних економік, та роль у цьому процесі соціальних гарантій. Визначено причини змін у державній фінансовій політиці, що спрямовані на посилення рівня соціального захисту та соціального забезпечення.