ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ ТА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА: ВЗАЄМОДІЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ УКРАЇНИ - Ткач, Євген; Нікіфоров, Петро (Економіка та суспільство, 2022)
Здійснено дослідження теоретичних концепцій багатьох наукових шкіл, що розроблялися на різних етапах історичної еволюції та формують спадщину світової економічної науки. Визнано, що в Україні не приділялося достатньо уваги ідеям та концепціям, які становлять теоретичну основу формування макроекономічної політики. З’ясовано питання, які викликають дискусії серед економістів-теоретиків та практиків щодо того, які фактори визначають розвиток економіки, яку роль повинна відігравати держава й якою має бути її макроекономічна політика. Розкрито основні ідеї різних економічних шкіл та їхні підходи до здійснення стратегування економічної політики з урахуванням змін інституційного середовища. Наголошено, що важлива умова досягнення високого рівня ефективності макроекономічної політики в Україні полягає у врахуванні сильних і слабких сторін кожної з економічних теорій, та факторів, які в них вказуються і мають визначальний вплив на подальший соціально-економічний розвиток країни.