ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - Фрадинський, Олександр (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена важливим питанням гарантування соціальної безпеки в контексті формування та використання фінансово-економічного потенціалу держави. З’ясовано, що в Україні надання суспільних благ має ознаки солідарно-консервативної системи, а основою фінансової бази виконання соціальних гарантій виступає валовий внутрішній продукт, який перерозподіляється через систему оподаткування та єдиний соціальний внесок. Охарактеризовано основні фактори що впливають на можливість держави виконувати соціальні гарантії та забезпечувати мінімальний рівень соціальної безпеки із поділом на дві групи: непрямі або зовнішні та прямі або внутрішні. Аналіз динаміки і стану ВВП та державних фінансів дозволив зробити висновок про недостатні фінансові можливості для підвищення рівня соціальної безпеки в Україні. В ході дослідження було зроблено ряд висновків та пропозицій, направлених на поліпшення фінансово-економічного потенціалу країни.