АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ БЮДЖЕТУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ ВОЄННОГО СТАНУ - Басюк, Тетяна (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена виділенню особливостей здійснення процесу бюджетування на підприємствах харчової промисловості в умовах економіки воєнного стану. Схематично зображено послідовність етапів здійснення процесу бюджетування з прив’язкою до відповідального за його реалізацію. Особливу увагу приділено етапу контролю реалізації бюджетів. Бюджетний контроль запропоновано здійснювати на основі бюджетного звіту, в якому відображатимуться бюджетні і фактичні показники, відхилення між ними, оцінка відхилення на предмет необхідності реагування, причини відхилення, рекомендації щодо ліквідації критичних відхилень. Підкреслено необхідність розробки гнучких бюджетів, в яких перераховано бюджетні показники відповідно до фактичних обсягів діяльності з метою коректної оцінки відхилень і прийняття управлінських рішень на основі них.