АНАЛІЗ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ - Штефан, Людмила (Економіка та суспільство, 2022)
У статті здійснено аналіз бюджетного дефіциту в Україні за 2016-2021 рр. Практичними даними доведено, що за цей період відбувалось перевищення видаткової частини Державного бюджету над його дохідною частиною. З’ясовано, що прийняття бюджету із дефіцитом сьогодні в світі вже не вважається якимось негативним або надзвичайним явищем, оскільки причини виникнення, форми прояву та соціально-економічні наслідки бюджетного дефіциту в кожній країні мають свої особливості. Головне визначити джерела його покриття та ефективно їх використовувати. Обґрунтовано, що розбалансованість бюджету спричинена неефективною як дохідною так і видатковою фінансовою політикою уряду. Доведено, що вплив бюджетного дефіциту на соціально-економічне становище в країні є прямим та безпосереднім. Визначено основні проблеми бюджетного дефіциту в Україні та ефективні напрямки його оптимізації.