СТАНДАРТИЗАЦІЯ ВМІСТУ ПОТЕНЦІЙНО ТОКСИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У РИБІ ТА МОРЕПРОДУКТАХ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ТА ДСТУ - Лихолат, Олена; Вишнікіна, Олена; Сабіров, Олександр (Економіка та суспільство, 2022)
У статті розглянута проблема забезпечення населення України якісною та безпечною рибною продукцією. Проведений порівняльний аналіз вимог щодо вмісту важких металів в Регламенті Комісії ЄС, Державних стандартах КНР та національних стандартах України. Встановлені відмінності вимог максимально допустимих рівнів основних забруднювачів, а саме ртуті та миш’яку, у рибі та морепродуктах, а також об’єктах, які підлягають обов’язковому контролю на їх вміст у зазначених технічних регламентах. Зроблений висновок щодо необхідності якнайшвидшої імплементації міжнародних вимог з безпеки харчової продукції в державні стандарти України, редагування стандартів, зважаючи на ризики для здоров’я споживачів контамінації сумішами потенційно токсичних елементів; посилення контролю за дотриманням технічних регламентів при використанні риби та морепродуктів, в тому числі, в закладах ресторанного господарства.