ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ КОМЕРЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА - Воробйова, Софія (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення особливостей функціонування комерційних підприємств України в умовах сучасного бізнес-середовища. Розглянуто та проаналізовано категорії зареєстрованого бізнесу під час воєнних дій на території України за березень 2022 року з інформаційного порталу фінансової та аналітичної статистики «Опендатабот». Визначено основі типи комерційних підприємств та візуалізовано схеми функціонування комерційного підприємства виробничого типу (тип 1), комерційного підприємства оптово-роздрібного типу (тип 2), комерційного підприємства науково-технічної діяльності (тип 3) та комерційного підприємства зовнішньо-економічної діяльності (тип 4). Визначено особливості функціонування кожного типу комерційного підприємства, позитивні та негативні фактори впливу внутрішнього та зовнішнього середовища. Розроблено уніфіковану синергетичну модель функціонування сучасних комерційних підприємств та визначено ризики, які впливають на ефективне функціонування комерційного підприємства і отримання відповідних фінансових результатів від ведення господарської діяльності.