ЕКОЛОГІЧНІ ТЕНДЕНЦІЇ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Марченко, Людмила (Економіка та суспільство, 2022)
У статті досліджено європейські пріоритети екологічного оподаткування у фіскальній політиці держави. Висвітлено сутнісні та нормативні детермінанти адміністрування екологічного податку в українській фіскальній практиці. Наведено класифікаційні групи залежно від об’єкту екологічного оподаткування у країнах Європейського Союзу. Виявлено, що податки на забруднення виконують в першу чергу регулюючу функцію, а також соціальну та фіскальну. Систематизовано основні форми використання податкових інструментів в екологічних цілях. Констатовано, що пріоритетна роль державної фіскальної та соціально-екологічної політики відноситься механізмам акумулювання та розподілу податкових надходжень. Незважаючи на своє базове регулятивне призначення, екологічний податок слугує перспективним джерелом мобілізації надходжень до бюджету у більшості країн Європейського Союзу. Акцентовано на незначних показниках частки екологічного податку у податкових надходженнях Зведеного бюджету України. Внаслідок візуалізації екологічної кривої та моніторингу тенденцій оподаткування енергії, ресурсів, транспорту та джерел забруднення природнього середовища в Європейському Союзі було сформовано орієнтири удосконалення екологічного оподаткування у прагматизмі здійснення фіскальної політики України.